24.06.2024

Sparčiai daugėja susidūrimų su laukiniais gyvūnais: kalti vairuotojai ar nesaugūs keliai?

Pareigūnai ir draudimo bendrovės sako, kad laukinių gyvūnų susidūrimų su automobiliais kasmet daugėja. Per septynerius metus tokių incidentų padaugėjo pusketvirto karto. Pasak medžiotojų, eismo įvykiai kyla ne tik dėl žvėrių migracijos ir vairuotojų neatidumo, bet ir dėl neapsaugotų kelių.

Pasak policijos, atvejų, kai žūsta žvėrys ir nukenčia vairuotojai, daugėja. Vien gegužę trečdalis visų eismo įvykių – transporto priemonių susidūrimai su gyvūnais.

„Pagal preliminarius duomenis, užregistruotas 771 transporto priemonių susidūrimas su gyvūnu. Tai yra 35 proc. visų įskaitinių eismo įvykių, kuomet buvo sužaloti ar nukentėjo žmonės“, – skaičiuoja Kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Skaičiuojama, kad tokių įvykių per 7 metus padaugėjo pusketvirto karto.

„Vidutinė žala dažniausiai būna tarp 1 000 ir 1 500 eurų. Tai atrodytų gal ne ypač daug, bet pastebime ir tai, kad gerokai daugėja didesnių žalų. Daugėja žalų virš 10 tūkst., virš 20 tūkst. eurų“, – pabrėžia BTA ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Pasak draudikų, vis dažniau automobiliai su gyvūnais susiduria mieste.

Pašnekovų teigimu, nelaimingų atsitikimų daugėja, nes žvėrys migruoja, vairuotojams trūksta atidumo. Policija ir medžiotojai, šalinantys susidūrimų padarinius, sako, kad nelaimės dažnai įvyksta ir dėl nesaugių kelių.

„Tikrai ne visi Lietuvos keliai ir magistralės yra tinkamai aptverti, kad laukinis gyvūnas neturėtų galimybės išbėgti į kelią. <...> Yra specialios pralaidos, tačiau turbūt jų kiekis yra dar nepakankamas“, – akcentuoja V. Grašys.

„Žinot, tūkstantis kilometrų aptvertų [kelių] per respubliką tikrai nėra daug. Vietinės reikšmės ir regioniniai keliai dažniausiai būna neaptverti, jie yra miškingi“, – pabrėžia Medžiotojų ir žvejų draugijos direktorius Laimonas Daukša.

Pasak medžiotojų, kai kuriuose keliuose jau pritaikyti neįprasti sprendimo būdai.

„Tarp Kauno ir Šakių, ties Zapyškio ruožu yra įkurtas toks ruožas, kur indikuoja priartėjusį prie kelio gyvūną, tuomet užsidega raudonas žibintas indikuojantis, kada vairuotojai turi atkreipti dėmesį, nes yra pakelėje gyvūnas“, – pasakoja L. Daukša.

Už kelius atsakinga „Via Lietuva“ sako – sprendimų ieškoma. Per trejus metus planuojama pastatyti dar 121 tvoros kilometrą, bus investuojama į brangesnę infrastruktūrą.

„Kelių metų laikotarpiu planuojame įrengti dvi papildomas požemines perėjas stambiems gyvūnams, dvi požeminės perėjas smulkiems ir vidutiniams“, – žada „Via Lietuva“ atstovas Martynas Gedaminskas.

Pernai „Via Baltica“ kelyje įrengtas ir žaliasis tiltas laukiniams gyvūnams, kitąmet planuojama baigti ir antrojo statybas. Aplinkosaugininkų teigimu, šiemet miškuose stebima ir daugiau nei įprastai vabzdžių, todėl laukiniai gyvūnai dažniau išbėga į gatves stengdamiesi jų išvengti.

 

Šaltinis: lrt.lt