06.11.2023

Priminimas vairuotojams – padangoms pasikeisti liko savaitė: ekspertai nurodo, pagal ką jas rinktis

Vasarines padangas į žiemines pasikeisti liko jau visai nedaug laiko – tą reikia padaryti iki lapkričio 10 d. Kokias konkrečiai padangas rinktis, ekspertų teigimu, vairuotojai turėtų nuspręsti pagal savo kelionių pobūdį. Pasak specialistų, ar jos bus naujos, ar naudotos, taip pat turi didžiulę įtaką. Jeigu padangos bus per daug nudilusios, kritinėje situacijoje gali grėsti pavojus.

Kaip LRT TELEVIZIJAI aiškina „Vilnius Tech“ Transporto inžinerijos fakulteto profesorius dr. Vidas Žuraulis, renkantis padangas žiemai, pirmiausia dėmesį reikėtų atkreipti į tai, kokios kelionės vairuotojams yra būdingos.

„Reikia įsivertinti mūsų važiavimus: (...) ar tai yra mišrus režimas tiek miesto sąlygomis, tiek užmiestyje, ar išvažiuojame kažkur į Europos kelius.

(Pastaruoju atveju – LRT.lt) reikia vengti dygliuotų padangų, rinktis pakankamai universalaus žieminio mišinio padangas. Jeigu daugiau išvažiuojame į užmiesčio kelią, į prastesnės kokybės kelius, miško regionus, [padangos] gali būti dygliuotos, bet labiau rekomenduojama tiesiog minkštesnio mišinio žieminė padanga“, – dėsto ekspertas.

Ne visi vairuotojai renkasi naujas padangas – kai kurie dairosi naudotų. Pasak pašnekovo, žengdami tokiu keliu, vairuotojai turi atidžiai įvertinti padangų kokybę, ieškoti ir kartais užslėptų jų pažeidimų.

„Tai yra savotiška rizika, nes nežinai, kaip ta padanga buvo eksploatuota, dėl ko ji, galų gale, yra parduodama: ar ji tiesiog tapo nebereikalinga, ar gal ten slypi kokie nors vidiniai pažeidimai, kurių net išoriškai neįmanoma pamatyti.

(...) Galima iš išorės įvertinti, ar ji pakankamai nedaug nudilusi, būtina atkreipti dėmesį į jos gamybos datą. (...) Jeigu [padanga] perkama bent jau keliems sezonams, ji neturėtų būti 2, 3, 4 metų senumo“, – įspėja dr. V. Žuraulis.

Kaip pažymi specialistas, nors kartais skirtumų tarp naujų ir naudotų padangų vairuotojai nemato, nevienodas jų efektyvumas ir saugumas išryškėja kritinėse situacijose kelyje.

„Kada važiuojama įprastu režimu, atrodo, ir tos gana nudilusios padangos tarnauja neblogai. Tačiau kada žiemą turime daug sniego, purvo ant kelio, reikia pravažumo kažkur kiemuose arba miškingose vietovėse, tada būtent ir pasirodo tos pagrindinės savybės.

Jeigu padanga nėra sena, mišinys lipnus, ta molekulinė sąveika efektyvi, jis geriau kimba, (...) mechaniškai kabinasi efektyviau. Ką mes vizualiai matome – atrodo, dar ten keletas tų milimetrų yra, (...) bet ekstremalaus stabdymo, manevravimo režime padanga tikrai jau nebe tokia efektyvi“, – kalba laidos „Labas rytas, Lietuva“ svečias.

Nors švelnėjant žiemoms dalis vairuotojų renkasi visus metus važinėti su universaliomis padangomis, pasak „Vilnius Tech“ eksperto, specialios žieminės padangos, susidūrus su slidžiais keliais, vis tik užtikrins didesnį saugumą.

„Jeigu vairuotojas turi galimybę, tokią, sakykime, prabangą rinktis arba nesirinkti važiuoti, (...) pasižiūri, kad orų prognozė prasta, (...) ir gali nevažiuoti, tada galbūt ir variantas jam eksploatuoti universalias padangas. Bet tai, manau, tokie labai reti, išskirtiniai atvejai.

Visada geriau pasirinkti tą produktą, šiuo atveju padangas, kurios skirtos tam sezonui. Mūsų žiemos, na, tendencija yra, kad švelnėja, bet niekada neišvengiame sudėtingų bent jau keleto savaitgalių ar dienų. Tada tikroji žieminė padanga yra nepalyginamai efektyvesnė, saugesnė už tas universaliąsias“, – pabrėžia dr. V. Žuraulis.

Tuo tarpu BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis primena, kad sukėlus eismo įvykį su automobiliu, kurio padangos įvertinamos kaip netinkamos, vairuotojui gali tekti grąžinti draudimo bendrovės sumokėtą išmoką.

„Jeigu įvykis yra įvykęs pagal privalomą draudimą, tai nukentėjusiam asmeniui bet kokiu atveju išmokama išmoka. (...) Tačiau jeigu kaltininkas buvo su netinkamomis padangomis ir įvykis galėjo kilti dėl netinkamų padangų, tokiu atveju kaltininkas, baigus žalos atlyginimo procedūrą, vėliau turės draudimo bendrovei sugrąžinti draudimo bendrovės sumokėtą išmoką“, – aiškina ekspertas.

 

Šaltinis: lrt.lt