26.08.2024

Pažeidėjų siaubu pramintas automobilis Kaune dirba 4 kartus greičiau nei 1 kontrolierius

Po Kauną specialus e. kontrolės automobilis su ant stogo sumontuota įranga pradėjo riedėti pernai rudenį.

Kaip LRT.lt aiškino biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ direktorius Justas Limanauskas, automobilis važinėja miesto gatvėmis, nuskaito transporto priemonių valstybinius numerius, informacija perduodama į serverį, tikrinama, ar nėra leidimo ir ar už stovėjimą nėra sumokėta parkomate ar per programėlę.

„Jeigu nėra, formuojamas pranešimas, siunčiamas arčiausiai esančiam kontrolieriui, kontrolierius pranešimą palieka už transporto priemonės valytuvo“, – trumpai apie kontrolės principą papasakojo jis.

J. Limanausko teigimu, tokia įranga gerokai padidino darbo efektyvumą, mat ji vidutiniškai patikrina 4 kartus daugiau transporto priemonių nei vienas kontrolierius.

Kol kas plėtros neplanuoja

Pasak pašnekovo, ant automobilio sumontuota įranga ypač pasiteisina ilgose gatvėse, kurių kontrolieriai dėl didelių atstumų nespėdavo patikrinti. Taip pat nebeliko galimybės mokėti rinkliavos tik tada, kai prie automobilio pamatomas kontrolierius.

„Šis inovatyvus ir išmanus parkavimo kontrolės būdas ne tik leidžia darbo efektyvumą padidinti ne vieną kartą, bet ir stipriai sumažina piktnaudžiaujančiųjų skaičių. Ši sistema yra nuolat atnaujinama, nes ja naudojantis vis pastebima vietų, kur dar galima atlikti patobulinimus“, – sakė įstaigos „Parkavimas Kaune“ vadovas.

Kol kas Kaune važinėja vienas toks automobilis, kuriame yra sumontuota įranga, ją galima perkelti ant bet kurio kito kontrolės automobilio. Pasak J. Limanausko, dabartiniu momentu vieno įrangos komplekto mieste pakanka.

„Šiuo metu vienas automobilis patenkina poreikius, nes galimus pažeidimus mato visi kontrolieriai, pažeidimą formuoja arčiausiai esantis, todėl kol kas nėra planuojama įsigyti daugiau tokios įrangos komplektų“, – komentavo J. Limanauskas.

Vilniuje pradėjo veikti tik dabar

LRT.lt primena, kad pilkos spalvos automobilis „Opel“ su ant stogo sumontuota specialia įranga Vilniuje pristatytas dar praėjusių metų gruodį. Per pristatymą buvo leista suprasti, kad minėtasis e. kontrolės automobilis kone iškart pradės važinėti sostinės gatvėmis ir tikrinti mokestį už automobilio statymą. Bet, kaip paaiškėjo, iki š. m. rugpjūčio 13 d. jis realaus darbo taip ir neatliko.


Šaltinis: lrt.lt