19.08.2024

Keičiasi atvykimo iš Baltarusijos tvarka, Pocius tikina: dažnas važinėjimas kelia įtarimų

Europos Sąjungai (ES) jau mėnesį draudžiant į jos teritoriją įvažiuoti lengviesiems automobiliams su baltarusiškais numeriais, nuo šeštadienio pritaikomos kai kurios išimtys – į Lietuvą automobiliu galės įvažiuoti tik teisėtai mūsų šalyje gyvenantys baltarusiai, – tai reiškia, turintys Lietuvos išduotą vizą arba leidimą gyventi Lietuvoje. Atvykti galės ir Baltarusijoje gyvenantys ES piliečiai. Pasieniečių duomenimis, nuo 2022-ųjų Lietuvos sieną kirto per 580 tūkst. Baltarusijoje registruotų lengvųjų automobilių.

Važiuojantieji iš Baltarusijos į Lietuvą girdėjo, kad griežtėja ribojimai automobiliams su baltarusiškais numeriais. Nors detalių sako nežinantys, pats sprendimas esą juos pykdo.

„Tai šlykštu. Važiuoju į jūsų šalį dirbti. Su mašina patogiau. Va ir viskas“, – LRT TELEVIZIJAI sako pasienyje sutiktas vyras.

„Na, nevažiuos žmonės ilsėtis – blogai. Reikia draugauti“, – kalba kitas.

„Labai blogai. Dirbame jau 5–6 metus, mums tai būtų problema. Daiktus vežamės mašina. Kam tai reikalinga, nesuprantu“, – teigia pašnekovas.

„Kalbant apie paprastus baltarusius – aš prieš ribojimus. Bet jūsų valstybę suprantu, sakykime taip. Tik nevisiškai pritariu“, – mini kitas vyras.

„Aš dirbu Lietuvoje. Dabar taip išeina – turėsiu ir čia pirkti automobilį lietuviškais numeriais, kad galėčiau po Lietuvą važinėti. Tikrai nepalaikau“, – nurodo baltarusis.

Nuo liepos vidurio į Lietuvą neįleidžiami lengvieji įmonių automobiliai ar naudojami komerciniams tikslams, taip pat parduoti skirti automobiliai. Pasienio punkte per mėnesį – iki rugpjūčio 16 dienos – neįleisti 49 Baltarusijoje registruoti automobiliai, Šalčininkų punkte apgręžta 17.

Nors dar liepos pabaigoje skelbta, kad nuo šeštadienio į Lietuvą negalės įvažiuoti dauguma Baltarusijoje registruotų lengvųjų automobilių, tačiau kuo arčiau rugpjūčio 17-oji, tuo daugiau išimčių.

„Nuo rytojaus dienos galės įvažiuoti su tais automobiliais toks transporto priemonės savininkas, kuris turės Lietuvos Respublikos išduotą vizą. <...> Ir tie, kurie turi leidimą laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje“, – komentuoja Muitinės departamento kontrolės skyriaus atstovas Darius Binkys.

Medininkų poste dirbančių muitininkų neoficialiais skaičiavimais, išimtis atitiks bent pusė į Lietuvą važiuojančių baltarusių. Išimtys bus taikomos ir diplomatiniam korpusui, Baltarusijoje gyvenantiems Europos Sąjungos piliečiams, vežant mirusiojo palaikus.

„Tie, kurie turi kitose ES šalyse arba Šengeno išduotą vizą, negalės važiuoti su tais automobiliais. Tai mes, matyt, turime riziką turėti naują verslą. Pavežėjų verslą, kai Lietuvos piliečiai, neturintys problemų gauti Baltarusijos vizą, matyt, važinės per sieną atsivežti Baltarusijos piliečių“, – svarsto Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė Dovilė Šakalienė.

Toks didelis skirtumas tarp rusams ir baltarusiams taikomų sankcijų – nelogiškas, bet, sako D. Šakalienė, patys save įvarėme į kampą nespręsdami darbo rinkos problemų. NSGK pirmininkas įsitikinęs, problema – ne tiek automobilių iš Baltarusijos srautas, kiek pačių baltarusių kelionės pirmyn atgal.

„Jų dažnas važinėjimas mums kelia tam tikrų įtarimų. Jeigu jie yra persekiojami Baltarusijoje, o jie dažnai važinėja, tai gali būti taip, kad jie vis dėlto paveikiami. Baltarusijos valstybinę sieną tai saugo KGB struktūra“, – nurodo NSGK pirmininkas Arvydas Pocius.

Automobiliai su rusiškais registracijos numeriais į Lietuvą neįleidžiami nuo pernai rugsėjo. Išimtis taikoma tik tranzito į ar iš Kaliningrado atvejais.

Europos Sąjungai jau mėnesį draudžiant į jos teritoriją įvažiuoti lengviesiems automobiliams su baltarusiškais numeriais, nuo rytojaus pritaikomos kai kurios išimtys – į Lietuvą automobiliu galės įvažiuoti tik teisėtai mūsų šalyje gyvenantys baltarusiai, – tai reiškia, turintys Lietuvos išduotą vizą arba leidimą gyventi Lietuvoje. Atvykti galės ir Baltarusijoje gyvenantys ES piliečiai. Pasieniečių duomenimis, nuo 2022-ųjų Lietuvos sieną kirto per 580 tūkst. Baltarusijoje registruotų lengvųjų automobilių.

 

Šaltinis: lrt.lt