23.09.2024

Internete viliojama pirkti padirbtą vairuotojo pažymėjimą – bausmė gresia ir pirkėjui

Sukčiai nusitaikė į norinčiuosius įgyti vairuotojo pažymėjimą be jokių egzaminų. Policija šiemet jau užblokavo beveik 200 tokio pobūdžio paskyrų socialiniuose tinkluose, tačiau nuolatos atsiranda naujų. 

Sukčiais patikėję lieka ir be pinigų, ir be vairuotojo pažymėjimo, o tokiais atvejais nusikalsta abi pusės.

Kelios dešimtys Facebook profilių siūlo įsigyti vairuotojo pažymėjimus be jokių vairavimo pamokų ar egzaminų. Su viena tokia paskyra pamėginęs susisiekti žmogus pokalbiu pasidalijo ir su mumis. Paklausė, kokiomis sąlygomis gaunamas vairuotojo pažymėjimas, sulaukė atsakymo, kad „užregistravimas ir vairuotojo pažymėjimo išdavimas trunka 6-8 darbo dienas. Kuriame teisėtus vairuotojo pažymėjimus, registruotus duomenų bazių sistemoje ir stebimus policijos bei vairavimo mokyklų.“

Vėliau nurodė, kad B kategorijos vairuotojo pažymėjimo kaina – 800 eurų.

„Nėra jokių būdų nelaikant egzaminų įgyti teisę vairuoti ir gauti vairuotojo pažymėjimą“, – patvirtino „Regitros“ vadovas Vaidas Dominauskas.

Bet pripažįsta, kad ši problema egzistuoja. Pasak „Regitros“, sukčiai elektroninėje erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose, yra labai aktyvūs. Pastaruoju metu nuolat atsiranda fiktyvių paskyrų.

„Pagrinde turime policijos virtualaus patrulio pastangas kovoti su šiais dalykais. Šiemet esame užblokavę 182 paskyras, kuriose buvo siūlomi netikri vairuotojo pažymėjimai“, – atskleidžia Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

„Žmonės nuo seno yra galbūt prie kyšininkavimo, girdėję kaip jų draugai kokiais 90-aisiais, 2000-aisiais metais pirko vairuotojo pažymėjimą ir matomai dar tokia tendencija ar mada egzistuoja, kad gal kam aš čia vargsiu, jei galiu nusipirkti“, – svarsto vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova.

Netikras paskyras galima atpažinti – jos neturi daug sekėjų, pavadinime dominuoja žodžių junginys vairuotojo pažymėjimas, įrašuose yra klaidų. Sukčiai naudoja realių žmonių asmeninę informaciją – nuotraukas, vardus ir pavardes. Iš žmonių, kurie nori įsigyti vairuotojo pažymėjimą, apgavikai bando išvilioti asmens duomenis ir dokumentų nuotraukas.

Šie patiki net tuo, kad padirbtą vairuotojo pažymėjimą galės atsiimti „Regitroje“.

„Liepos mėnesį į mūsų padalinius kreipėsi mažiausiai 2 asmenys, kurie atvyko atsiimti vairuotojo pažymėjimo net nelaikę egzaminų. Taip neturėtų būti ir taip nėra. Sužinoję, kad jie yra apgauti, jie pasišalino iš mūsų padalinių“, – nurodė V. Dominauskas.

Vairavimo instruktorė pasakoja, kad girdėjo ne vieną istoriją apie patekusius į sukčių pinkles, taip pat sukčius pastebi įvairiose grupėse socialiniuose tinkluose.

„Jie visų pirma dirba tose grupėse, kuriose dalyvauja tie nelaimingi mokiniai, kurie neišlaiko „Regitroje“. Pamato, kad žmogus skundžiasi neva tai iš niolikto karto negali išlaikyti ir jie patys rašo asmeniškai, neva palaiko ir pasiūlo – va aš tau galiu padėti lengviau ir paprasčiau, kam tu čia vargsti“, – pasakoja O. Židovlenkova.

Patikėję sukčiais lieka ir be pinigų, ir be minimo vairuotojo pažymėjimo.

„Atsakomybė yra bauda arba laisvės atėmimas iki keturių metų. Reiktų žinoti ir tiems žmonėms, kurie bando įsigyti žinodami, kad tai netikras vairuotojo pažymėjimas, ir tiems, kurie bando juos pardavinėti ar kažkaip realizuoti, kad atsakomybė galima abiem pusėm“, – sako R. Matonis.

Policijos atstovo teigimu, padirbtų dokumentų rinkoje visada kažkiek yra, bet pas vairuotojus policija juos aptinka retai.

 

Šaltinis: lrt.lt