01.01.2024

Klausiate – atsakome. Neturiu galiojančios medicininės pažymos – ar po Naujųjų galiu vairuoti?

Nors pagal pirminę idėją tvarka turėjo įsigalioti 2024 m. sausio 1 d., tačiau šalies valdžia persigalvojo ir davė daugiau laiko, todėl tik nuo 2025 m. vairuotojų lauks svarbūs pokyčiai. Tuomet be galiojančios medicininės pažymos nebus galima sėsti prie vairo, kadangi vairuotojo pažymėjimas taip pat negalios. Nors tvarka realiai pradės veikti tik po metų, vairuotojai raginami nedelsti.

Duomenys atsinaujins automatiškai

Valdžios atstovai susirūpino, kad 2024 m. sausio 1 d. 264 tūkst. vairuotojų neturėtų galiojančios medicininės pažymos. Todėl nuspręsta jiems suteikti daugiau laiko ir pokyčius metams pavėlinti.

Nauja tvarka įsigalios 2025 m. sausio 1 d. Būtent nuo šios dienos, nustojus galioti medicininei pažymai, bus stabdomas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas, o atlikus sveikatos patikrinimą ir gavus pažymą, vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus vėl atstatomas automatiniu būdu.

„Regitra“ skelbia ir dabar esanti visapusiškai pasirengusi šio pokyčio įgyvendinimui ir yra atlikusi visas reikiamas integracijas – Kelių transporto priemonių vairuotojų registre atlikti reikalingi pakeitimai, ir vairuotojų sveikatos duomenys iš E. sveikatos yra gaunami elektroniniu būdu.

„Rūpindamiesi klientų patogumu, atlikome parengiamuosius darbus, kad vairuotojai galėtų vieno mygtuko paspaudimu greitai ir patogiai pasitikrinti savo medicininės pažymos galiojimą. Jei jos galiojimas yra pasibaigęs, vairuotojui pasitikrinus sveikatą, jo vairuotojo pažymėjimas būtų vėl skelbiamas galiojančiu. Kadangi visos šiuo metu išduodamos medicininės pažymos „Regitrą“ pasiekia skaitmeniniu būdu, šis procesas vyksta automatiškai. Taigi, vairuotojams, be savalaikio rūpinimosi sveikatos patikrinimu, nieko papildomai daryti nereikės“, – sakė „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

Policijos darbo iš esmės nekeis

Savo ruožtu policijos atstovai pažymi, kad naujai priimti įstatymo pakeitimai jų darbe iš esmės nieko nekeičia. Sustabdę transporto priemonę, pareigūnai patikrina informaciją apie asmens teisę vairuoti transporto priemonę. Įvedę asmens duomenis, policijos pareigūnai gali matyti, ar vairuotojo pažymėjimas galioja, ar nėra atimta teisė vairuoti, ar transporto priemonei atlikta techninė apžiūra ir ji apdrausta.

„Naudojamės duomenų baze, kurioje matome vairuotojo pažymėjimo galiojimo būseną. Jei vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus sustabdytas dėl pasibaigusios medicininės pažymos, šią informaciją matysime“, – teigė Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys.

Kol tvarka įsigalios, dar metus laiko vairuotojai galės dalyvauti eisme ir baudžiami nebus. Tačiau situacija pasikeis nuo 2025 m. sausio 1-osios.

Šiuo metu transporto priemonės vairavimas su negaliojančiu vairuotojo pažymėjimu užtraukia vairuotojui baudą nuo 30 iki 50 eurų.

 

 

Šaltinis: lrt.lt