15.04.2024

Automobilių kapinynai miestuose – galvos skausmas ir gyventojams, ir aplinkosaugininkams

Aplinkosaugininkai sako vis dažniau sulaukiantys gyventojų pranešimų apie nelegalius šiukšlynus ir aplinkos teršėjus. Ministerijos duomenimis, šalyje yra apie 2 tūkst. probleminių vietų, patekusių į aplinkosaugininkų akiratį. Šiuo metu keičiama pavojingų atliekų sąvartynų eksploatavo tvarka, o jai įsigaliojus atliekų aikštelių miestuose turėtų nebelikti. 

Neatmetama, kad dėl šių pokyčių atliekų perdirbimo paslauga brangs.

Teritorijoje, esančioje netoli nuo Vilniaus Santaros klinikų – 5 autoservisai, todėl automobilių prikimštas kiemas nieko nestebina. Vis dėlto, gyventojai nerimauja, mat atliekų šioje vietoje tik daugėja. Baiminamasi, kad gali pasikartoti neseniai kitoje sostinės vietoje įvykusi nelaimė, kai Vilniaus centro pašonėje užsiliepsnojo automobilių laužo sąvartynas.

Netvarka, užfiksuota netoli Vilniaus Santaros klinikų, sudomino aplinkosaugininkus. Jie nustatė, kad teritorija tvarkoma netinkamai ir automechanikams teks išsikuopti. Pastariesiems atrodo kitaip – tvarka, anot jo, čia tokia, kokia ir turi būti.

„Čia tik įspėjimas dėl to, kad reikia patvarkyt. Jeigu įspėjimo neišlaikysim laiku, nu tai tada „ateis“ bauda“, – LRT TELEVIZIJAI sakė vieno autoserviso savininkas Alikas.

Aplinkosaugininkams taip pat kilo įtarimų, ar teritoriją netinkamai tvarkę autoservisų mechanikai dirba legaliai.

„Pamatėm, kad galimai yra pažeidimų. Galimai vykdoma netinkama servisų veikla, o gal ir neteisėtas automobilių ardymas. Nuvykę į vietą nustatėm, kad yra įsikūrę keletas autoservisų, kurie galimai nesilaiko aplinkosauginių reikalavimų“, – sakė Vilniaus aplinkos apsaugos skyriaus vadovas Edgaras Skrebė.

Aplinkosaugininkai pradėjo 5 patikrinimus, o įmonių vadovai privalės privalės pateikti atliekų tvarkymo dokumentus, o jei jų neturės – grės baudos.

„Žiūrėsim per patikrinimą, ką konkrečiai nustatysim. Atsakomybė yra nuo mažiausio – įspėjimo, jeigu labai mažas kiekis nepavojingų atliekų laikomas netinkamai – iki dešimttūkstantinių sankcijų gali siekti“, – LRT TELEVIZIJAI teigė E. Skrebė.

Aplinkos viceministrės Ramintos Radavičienės teigimu, atliekų tvarkymo aikštelėse gaisrai kyla kone kasmet, todėl gyventojų nepasitenkinimas – suprantamas. Ministerija pastebi, kad visuomenė tampa sąmoningesnė, dažniau praneša apie pastebėtą netvarką, dėl rizikų valdymas – paprastesnis.

Ministerija taip pat ėmėsi keisti atliekų tvarkymo taisykles.

„Priešgaisrinės saugos taisyklėse yra bandoma standartizuoti atliekų laikymą siekiant prevencijos ir siekiant [kilusį] gaisrą suvaldyti per kuo trumpesnį laiką, nes, kaip žinia, poveikis tiek aplinkai, tiek žmonių sveikatai priklauso nuo to, kaip ilgai gaisras vyksta. Kuo ilgiau dega, tuo daugiau teršalų išsiskiria, žala gali būti didesnė“, – sakė viceministrė.

Aplinkos ministras anksčiau yra sakęs, kad atnaujinus taisykles pavojingų atliekų aikštelių miestuose nebeliks. Tiesa, dėl to atliekų perdirbimo, automobilių utilizavimo kaina gali išaugti.


Šaltinis: lrt.lt