16.10.2023

Kelininkai vairuotojus jau ragina jungti žiemos režimą: artimiausiomis dienomis sulauksime sniego, planuojami gatvių barstymai

Sostinės gatves prižiūrinti „Grinda“ skelbia, kad šią savaitę iš dangaus gali pabirti snaigės. Todėl vairuotojai raginami išlikti budrūs, savo ruožtu kelininkai planuoja pirmuosius gatvių barstymus.

„Meteorologų duomenimis, šią savaitę iškris pirmasis sniegas. Kol žemė įšilusi, pirmasis sniegas pernelyg nekomplikuoja suplanuotų darbų – gatvių remonto sezoną kelininkai įprastai planuoja iki pat gruodžio pradžios“, – rašo „Grinda“.

Vis dėlto rudeniui įsibėgėjant, anot kelininkų, temperatūros pokyčiai jau daro įtaką eismo saugumui, pirmiausia vietose, kur nebėra akumuliuotos šilumos, t. y., ant tiltų ir viadukų. Čia, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms (temperatūra, drėgmė, vėjo stiprumas) net ir esant teigiamai temperatūrai gali formuotis plikledis.

„Todėl šią savaitę jau numatome pirmuosius tiltų ir viadukų barstymus, o vairuotojus įspėjame „persijungti“ į žiemos režimą ir planuoti pasikeisti automobilių padangas“, – ragina „Grinda“.

Savo ruožtu Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Paulius Starkus LRT RADIJUI sako, kad temperatūra antroje savaitės pusėje bus žemesnė, bus įvairių kritulių. Numatoma šlapio sniego, šlapdribos tikimybė.

„Nuo ketvirtadienio sulauksime ryškesnių permainų, kai į Lietuvą pradės plūsti arktinės kilmės oro masė“, – tikina sinoptikas.

Negana to, šįmet skirtingose Vilniaus miesto vietose numatyta įdiegti 20 stacionariųjų daviklių, testuojama mobilioji dangų stebėjimo įranga, kuri montuojama ant pagrindiniais viešojo transporto maršrutais kursuojančių autobusų.

„Šios priemonės leis objektyviai vertinti poreikį valyti atskirus gatvės ruožus, tad orų permainų poveikį vairavimo sąlygoms vertinsime ne „iš kosmoso“ (meteorologinių palydovų ir radarų), ne iš televizijos eterio, o iš konkrečios lokacijos“, – skelbia „Grinda“.

 

Šaltinis: lrt.lt