08.04.2024

Vilniuje jau sumontuotos pirmosios vidutinio greičio matavimo sistemos

Vairuotojus Vilniuje jau stebi pirmosios vidutinio greičio matavimo sistemos. Tiesa, pažeidėjams kol kas baimintis nereikėtų, kadangi matuokliai pirmiausia bus kurį laiką testuojami ir kalibruojami. Tik baigus šias procedūras, virtualios akys pradės veikti pilnu pajėgumu.

Įranga jau sumontuota Geležinio Vilko gatvėje

Vilniaus miesto savivaldybė dar praėjusiais metais už beveik 422 tūkst. eurų (su PVM) įsigijo naujos greičio matavimo įrangos.

„Savivaldybė pasirašė sutartį dėl 4 stacionarių ir 1 kilnojamojo vidutinio greičio matuoklių komplektų įsigijimo, taip pat perkama 10 kilnojamųjų greičio matuoklių imitacijų“, – LRT.lt detalizavo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Stacionarūs vidutinio greičio matuokliai veiks šiose vietose: Geležinio Vilko gatvės atkarpoje nuo Vingio parko viaduko iki tunelio po Seimu abiem judėjimo kryptimis (atkarpos po 1,8 km), Vakariniame aplinkkelyje ties Pilaitės prospektu (2,37 km) ir T. Narbuto gatvėje link Sėlių gatvės (1,33 km).

Akylesni vairuotojai jau galėjo pastebėti, kad Geležinio Vilko gatvės atkarpoje visai neseniai buvo sumontuota minėta greičio matavimo įranga. Tiesa, pirmiausia ji bus kurį laiką testuojama ir kalibruojama.

Pilnu pajėgumu veikti ji pradės tik atlikus metrologines patikras ir prijungus matuoklius prie automatinės pažeidimų fiksavimo sistemos. Kada tai bus padaryta, kol kas oficialiai nėra žinoma.

Dalis įrangos – kilnojama

Beje, vienas įsigytas vidutinio greičio matavimo įrangos komplektas, kaip ir 10 greičio matuoklių imitacijų, bus kilnojami. Šių lokacijų bus daugiau nei pusšimtis.

„Visi naujieji greičio matuokliai, įskaitant ir imitacijas, bus montuojami stacionariai: 4 komplektai nekintančiose vietose (T. Narbuto, Geležinio Vilko gatvėse bei Vakariniame aplinkkelyje), o imitacijos – dešimtyje iš preliminariai numatytų 60 vietų.

Tačiau imitacinę funkciją atliekančių greičio matuoklių korpusų lokacija bus nuolat keičiama, o numatytas vietų sąrašas taip pat gali kisti ar būti pildomas pagal eismo ekspertų pastabas, policijos informaciją ir gyventojų prašymus“, – portalui detalizavo G. Grubinskas.

Pasak jo, kilnojamoji vidutinio greičio matuoklių sistema veiks tokiu principu, kad ji bus įrengiama vis kitame iš tuščių matuoklių korpusų (imitacijų).

„Taigi imitacijos, kurios yra tušti greičio matuoklių korpusai, bus įrengiamos 10 iš 60 vietų, o kilnojamasis veikiantis matuoklių komplektas – 1 iš tų 10 vietų, tuščiame korpuse. Kadangi visi – tiek kintamų, tiek nekintamų vietų – matuokliai bus įrengiami stacionariai, prie visų jų bus įrengiami kelio ženklai, informuojantys apie vykdomą greičio kontrolę“, – nurodė G. Grubinskas.

Remiantis turimais dokumentais, tarp minėtų 60 vietų yra tokios gatvės kaip Lentvario, Žaliųjų Ežerų, Šeimyniškių, Justiniškių, A. Goštauto, Upės, Paribio, Plytinės, Rinktinės, Kalvarijų, Savanorių pr. ir kt.

 


Šaltinis: lrt.lt